Home

 • Hallo allemaal

  Zullen we de wereld een beetje mooier maken door gewoon blij te zijn, te koesteren wat we hebben, heel groot en ook klein.  

  Welkom op deze blog met positieve berichten, leuke quotes, grappige verhalen, lekkere recepten, toffe songs & boeken en mooie foto’s.
  ‘Bright sight of life’ is mijn persoonlijke blog met blijmakers om bij stil te staan, van op te fleuren, te genieten of zomaar bij weg te dromen.

 • December

  DE DONKERE DAGEN…

  DE DONKERE DAGEN…

  Zijn,
  nog maar
  langzaam
  aan
  het vervagen.

 • Avondje Avondje

  Hij rust even uit voordat hij vannacht weer vertrekt met de stoomboot

  Fotocredits Charles Linssen

 • December quote

  Een mooie quote voor het weekend van de 2de advent. Geniet met elkaar

 • Wat ruikt het hier lekker

  Wat ruikt het hier lekker

  Het is de 1ste advent, de 1ste kaars van de krans brandt en de stoofpeertjestaart komt net uit de oven. Oh wat een heerlijke geur in de keuken. Wintertijd dat is de geur van kaneel, steranijs, speculaas, kruidnoten, vanille, chocolademelk en stoofpeertjes. Maar ook van de dennenboomtakjes, glühwijn en gevulde appels uit de oven. De geuren van november en december ruiken zo lekker en maken bijna iedereen blij. Fijne herinneringen aan vroeger komen terug met deze speciale geuren. Natuurlijk heeft ieder seizoen zijn eigen geuren, maar de tijd voor de kerst steekt er voor mij wel extra boven uit met al de warme en intensieve smaken en geuren.

  Blijdschap is besmettelijk

  Het ruiken van geuren geeft levensvreugde is wetenschappelijk bewezen. Het is vastgesteld dat geur invloed op je humeur heeft. En het is aanstekend: wie de geur ruikt van iemand die vrolijk is wordt vanzelf ook vrolijk. Ons reukorgaan zit tweeledig in elkaar. Fysiek doordat minuscule druppeltjes zich via de neus een weg door het lichaam banen en zodoende op je gestel inwerken. De andere manier is psychologisch: als een geur aanwezig is in fijne situaties kan dat prettige gevoel later weer worden opgeroepen met die speciale geur. Wat je lekker vindt ruiken of juist vies is persoonlijk maar er zijn wel geuren die bijna iedereen aangenaam vindt zoals vanille en ook is er een gemene deler voor vies, de bekende zweetvoeten.

  Vrouwen zijn overigens gevoeliger voor geur dan mannen. Tijdens onderzoek bleek dat vrouwen het belangrijker dan mannen vinden dat hun partner lekker ruikt.

  Ieder zijn geur

  Dat bepaalde geuren kalmeren of blij te maken werkt natuurlijk alleen als je deze geuren lekker vindt en aan iets positiefs verbindt. Voor mij zijn dat dus de geuren van de adventstijd. Ik vind het is sowieso een leuke tijd met de voorbereidingen op het Sinterklaasfeest, het maken van een adventskrans, proberen van nieuwe gerechten en het bakken van lekkere koekjes, taarten en cakes.

  COLOFOON

  De foto’s in dit blogje zijn van mijzelf, Unterfreundenblog en Pixabay. De weetjes komen uit Libelle.

 • It’s ok …

 • Kompas voor het leven

  Kompas voor het leven

  Het is begin november, de bladeren vallen en deze week was het Allerzielen, de dag waarop we onze dierbare doden herdenken. Nu denk ik vaak aan mijn overleden vader maar deze week was ook zijn sterfdag, al weer jaren geleden. Dit jaar zou hij 105 zijn geworden.
  Toevallig (?) las ik juist op deze dag een artikel over het boek “Als ze maar gelukkig worden. Wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen?” van psycholoog Marilse Eerkens. In het boek roept zij ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel.
  Opvoeden gaat volgens haar over de vorming van een mens. Wie waarde hecht aan deze vorming zal daarover moeten nadenken schrijft zij.
  Aan de hand van vijf opvoeddoelen laat Eerkens zien hoe kinderen kunnen worden voorbereid op de toekomst en op een vreedzame en democratische manier leren samenleven in onze steeds complexere maatschappij:

  • een goed ontwikkeld vermogen om empathisch te zijn
  • het vermogen om kritisch en zelfstandig te denken
  • maatschappelijke betrokkenheid en kennis van onze maatschappelijke waarden
  • veerkracht en doorzettingsvermogen
  • het vermogen om creatief te zijn in doen en denken

  Met veel liefde en dank moest ik aan mijn vader denken. Het waren namelijk deze waarden die hij aan zijn kinderen doorgaaf. Misschien net iets anders verwoord maar met dezelfde strekking en doel. Hij leefde ernaar en drukte ons op het hart dat dit het belangrijkste was in goede en slechte tijden.

  Ze waren en zijn nog steeds een kompas in mijn leven. En hulp om mijn eigen koers te varen.

  Ik ben er dankbaar voor en geef deze graag door aan mijn dochter en kleinkinderen.

  Het boek verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij. De foto en quote hierboven is van Ariena Ruwaard.

 • Seizoensgedachten

  Nog een paar dagen herfst
  dan is het weer zomer


  Ik draag een zwembroek
  onder mijn kleren en boven

  op de handdoek in mijn tas
  tussen zonnebril en laarzen

  verlangen schaatsen naar de kou
  van warme chocoladewinters


  Erik van Os

 • Bankjes

  Bankjes

  Afgelopen weken kreeg ik weer volop herfstige mail in mijn mailbox. Reis en interieuradviezen, energiebesparingstips, warmte zonder verwarming, recepten, kleurrijke foto’s om in de stemming te komen, griezelige Halloween verhalen, wollige breipatronen en volop boekentips. Naast deze mailtjes was er natuurlijk ook weer veel leuke post van collegabloggers. Een tweetal logjes viel mij bijzonder op en neem ik graag mee in dit blog in herfststemming.

  Zitten op een bankje

  Bij de mail zaten de linkjes naar de blogposts van collegabloggers Bertjens en Sheila Vermeulen. Bertjens schreef een mooi logje getiteld Herfst over een stel op een bankje en Sheila Vermeulen tipte in De Boekenkast het e-boek Ontmoetingen bij een parkbankje van Patricia Bouwhuis -Ooyevaar

  Herfst

  Genietend van de najaarszon zitten ze daar, niet meer zo piep, des te genoeglijker.
  Ze neemt een voorzichtig slokje, ‘lekker, die verse thee. Lust jij nog wat?’
  Hij is zachtjes ingedommeld en hoort haar niet.
  …..

  Ontmoetingen bij een parkbankje

  Bijna iedere dag zit ze er: op haar bankje in het park, vanwaar ze zicht heeft op de dagelijkse gebeurtenissen. Van de andere parkbezoekers moet ze weinig hebben. Liever voert ze gesprekken met de jonge forsythia naast het bankje en geniet ze van de rust.
  Toch lukt het haar niet altijd om zich afzijdig te houden en maakt ze tegen wil en dank kennis met Henri, die zich niets aantrekt van haar stugge houding. De ontmoetingen leiden tot pijnlijke en soms komische momenten, maar ook tot levensgevaarlijke situaties

  Bankjes aan zee

  Voor mijn andere blog Seasidesblog schreef ik vorig jaar een blogpost over Bankjes met zeezicht . Genieten van de rust, uitkijken over zee en wegdromen ….

  Op een bankje
  Zomaar op een bankje zittend
  Zomaar kijkend om me heen
  Zomaar stilletjes genietend
  Zomaar ik en mij alleen
  Zomaar dit mooi plekje treffend
  Zomaar heerlijk in de wind
  Zomaar starend in de verte
  Zomaar lachend om een kind
  Zomaar rustig ademhalend
  Zomaar neuriënd een lied
  Zomaar mijn gedachten waaiend
  Zomaar even helemaal niets

  Irma Moekestorm


 • Dat viel mij op deze week #3

  Deze week week was ik (noodgedwongen) vaker offline dan anders. Omdat mijn telefoon geen wifi verbinding meer wilde aangaan en ik geen zin in hoge mobiele datakosten heb ik andere leuke en gezellige dingen opgepakt. Zo zocht ik wat herfstrecepten uit (daarover in een volgende post meer) en pakte ik mijn wol en breinaalden. Natuurlijk kon ik ook op de laptop blogs lezen en mijn social media accounts bijhouden maar ik vind het ongezelliger, omslachtiger en het lijkt teveel op werk wat lekker op de bank zitten en op je telefoon scrollen natuurlijk niet is. (En sorry voor de collegabloggers dat ik daarom wat minder reagereerde op jullie posts)
  Dus vulde ik mijn avonden onder het getik van de breipennen met het vorm geven van een muts, col en een warme plaid. En dat beviel me heel goed.

  Brei je blij


  Breien is overigens hipper dan ooit en zeker nu met de winter voor de deur worden steeds meer warme truien, mutsen, wanten en sokken gebreid wist de krant te vertellen.
  Maar het pennenspel met wol levert je niet alleen een fijne sjaal of die warme plaid op maar je wordt er ook nog eens enorm ‘zen’ van … Tenminste dat ontdekte de Engelse Betsan Corkhill. Ze deed onderzoek naar het effect van breien op het lichaam en brein en concludeerde dat breien kan helpen bij het bestrijden van stress en gevoelens van depressie. Bovendien zou het ook goed zijn bij een laag zelfbeeld, artritis, alcoholverslaving, gewichtsproblemen, slaapstoring en een hoge bloeddruk. Nu heb ik gelukkig op geen enkele wijze last van al deze dingen maar ik merk dat het breien een heerlijke bezigheid is die ontspant, afleiding en voldoening geeft. Want het breisel groeit onder je handen en dat maakt je blij. Een muts en col zijn intussen af en de plaid vordert gestaag. Al zit daar natuurlijk nog behoorlijk wat werk aan. Intussen heb ik ook al wol uitgezocht voor kussens voor op de bank en een trui. Overigens vond ik het ook erg leuk om in de wolwinkel rond te neuzen en nieuwe pennen en wol uit te zoeken.
  Het enige kleine nadeel: Monty is met dat breiwerk ook heel blij, hij ruikt de wol (inderdaad met nog wat schapengeur) en probeert met de bollen er vandoor te gaan.

  Breien is dé manier om te ontspannen. Het getik van de naalden heeft dezelfde werking als mediteren. Gevolg: een leeg hoofd, een blij gevoel en ook nog iets moois helemaal zelfgemaakt. • Het zwembad blijft open

  Het zwembad blijft open

  Afgelopen maand sloten de buitenbaden in de regio. Sommige met een speciale hondendag andere gewoon door zachtjes het water eruit te laten lopen. Het betekent het einde van het seizoen van buitenzwemmen voor de liefhebbers die niet in zee of ander open zwemwater willen blijven zwemmen. Op een uitzondering na: het openluchtbad De Goudvijver blijft ook in de winter open voor baantjeszwemmer, dankzij een succesvolle actie van de badmeester.
  Over een mogelijke maar dan wel echt definitieve sluiting van een buitenzwembad en een grootschalige actie om het open te houden gaat ook het boek dat ik net uitgelezen heb: Het Zwembad van de Engelse schrijfster Libby Page. Een heel mooi en aangrijpend boek over liefde, vriendschap, gemeenschapszin, samenwerking en en natuurlijk de ‘Joy of Swimming’.

  Jongste kleindochter Nina

  Winterbaantjes


  “Terwijl tal van zwembaden het moeilijk hebben met de torenhoge energierekeningen en niet weten of ze nog lang open kunnen blijven kiest zwembad De Goudvijver in Serooskerke er juist voor om de openingstijden te verruimen. ” Zo schrijft de regionale krant.
  In de afgelopen weken konden de zwemmers al baantjes trekken en vanaf december kan dat weer iedere ochtend. Nu even niet want het is momenteel dicht omdat er een afdekdeken wordt aangebracht zodat het water op temperatuur kan worden gehouden.
  De winteropenstelling is te danken aan badmeester Iris Oomkens. Ze zag dat sinds deze zomer het baantjeszwemmen fors is toegenomen. Dat bracht haar op het idee te vragen of er ook belangstelling was om na het zomerseizoen verder te gaan zwemmen. Dat leverde zoveel positieve reacties op dat ze naar het gemeentebestuur stapte en vroeg ook na het seizoen het bad open te stellen voor baantjeszwemmers.

  En dat dit kon heeft te maken dat het verwarmd wordt door warmtepompen en zonnepanelen en de warmte van het water blijft behouden met een afdekdeken. Behalve de badmeester zijn natuurlijk de zwemmers super enthousiast.

  Ook in het boek Het Zwembad mocht uiteindelijk het enthousiasme van de zwemmers winnen.

  Het zwembad is een stralend en hartverwarmend debuut – een ode aan zachtheid en vriendschap, aan alle waarden die we meer zouden moeten koesteren
  Sarah Winman


  Meer dan een alleen plek om te zwemmen

  Het zwembad s een roman waarin veel mensen zich in zullen herkennen. Enerzijds gaat het over eenzaamheid en ouder worden. Anderzijds gaat het over verbondenheid en het belang van plekken waar inwoners van een plaatselijke gemeenschap elkaar kunnen ontmoeten.
  Rosemary woont al haar hele leven in de Londense wijk Brixton. Maar haar buurt is onherkenbaar veranderd; de bibliotheek waar ze vroeger werkte werd gesloten, de kruidenier die iedereen kende is nu een trendy bar en haar geliefde man, George, is overleden. Wat haar vooral nog plezier brengt, is zwemmen.
  Kate is net verhuisd en voelt zich alleen in de grote stad. Ze is begonnen met haar eerste baan voor een lokale krant. Als het buitenzwembad van Brixton met sluiting wordt bedreigd, weet Kate dat dit een kans is op een goed verhaal. Rosemary weet dat dit het moment is waarop ze ook haar laatste strohalm kan verliezen.
  De twee besluiten zich samen in te zetten voor het behoud van deze belangrijke plek in de wijk. Want het zwembad is meer dan alleen een plaats waar gezwommen wordt. Door hun actie laten Kate en Rosemary zien wat de waarde is van gemeenschap en van verbondenheid, en tonen zij hoe heel gewone mensen zich sterk kunnen maken voor datgene waar hun hart ligt. 

   "Een verhaal over wat vriendschap en gemeenschapszin voor elkaar kunnen krijgen en wat de gezamenlijk inzet voor een gemeenschappelijk doel ook persoonlijk het verschil kan maken."
  Helma Koot

  Het boek is de debuutroman van de Engelse schrijfster Libby Page en verscheen bij A.W. Bruna Uitgevers.