Geplaatst in Dat viel mij op, gedachten, Post

Frisse Blik

Enkele weken geleden deed ik mee met de workshop Fotograferen met je smartphone. Een avond om meer te weten te komen over digitale foto’s maken en met de ingewonnen tips en trucs aan de slag te gaan.

De beste camera? Dat is de camera die je altijd bij je hebt….

“Beeld zegt soms meer dan 1000 worden en elke foto is een tastbare herinnering uit het verleden dat nooit meer terugkomt… “ waren de woorden van workshopleider professioneel fotograaf Guido van den Broecke bij begin.

Het was een leuke workshop door de bibliotheek georganiseerd met interessante tips en nuttige info over je smartphone en fotobewerkingsprogramma’s. Overigens opvallend dat het merendeel van de deelnemers vrouw en ouder was. Blijkbaar zijn er niet veel mannen die met hun smartphone foto’s maken of weten ze allemaal hoe het moet ? En jonge mensen tja die worden zo goed als geboren met een telefoon in hun handen…

Een frisse blik maakt creatief

Tijdens het praktische deel zag ik hoe wij cursisten ons in allerlei bochten wrongen op straat en het plein voor de bieb en het geleerde in praktijk brachten. Best komisch om plat op de grond te liggen of op je tenen te staan om dat hekje of takje te fotograferen. En speurend tuurden we naar bijzondere details.

Maar ik realiseerde me toen ook hoe krampachtig we (inclusief ikzelf) proberen om alles zo mooi, perfect en volledig op plaat vast te leggen. Niet alleen tijdens deze workshop maar ook gewoon tijdens wandelingen, het eten in restaurant, op strand, in de stad en zelfs thuis in de tuin. Spontane, grappige en iets mislukte foto’s zitten er bijna niet meer bij. Zeker dat wat gepost wordt op Instagram of Facebook en Tiktok.

Als ik door oude fotoalbums blader uit mijn jeugd geniet ik van herinneringen, geuren komen terug, warmte, kou en vooral stemmingen voel je weer als toen. De meeste foto’s werden genomen door mijn vader en ik weet zeker dat hij het niet deed met de gouden snede in zijn hoofd, balans in kleur en verhouding zocht, maar gewoon om dat leuke moment en ons vast te houden. En natuurlijk waren er minder duidelijke foto’s tussen en was het jammer dat er maar x aantal foto’s op het rolletje zaten en van nabewerking was geen sprake… maar je moest het er mee doen. En wat genieten we nu 50 of meer jaren later toch noch van de kiekjes.

Fotograferen us heimwee verzamelen voor morgen

Een aantal praktische tips uit de workshop heb ik hier nog even genoteerd.

 • Zorg voor een schone lens
 • Beter niet inzoomen met je smartphone
 • Maar foto’s vanuit verschillende beeldperspectieven
 • Zet je flitser uit
 • Gebruik twee handen

De workshop heeft mij wel nog bewuster en terughoudender gemaakt wat betreft het storende ‘sociale media fotograferen’ en het krampachtige zoeken naar nog mooiere en apartere foto’s. Gewoon foto’s maken van wat je leuk vindt en voor je herinneringen. En als het perfecte plaatje niet lukt ook geen ramp..

Want eigenlijk zitten de mooiste foto’s toch in je hoofd en de beste lenzen zijn je eigen ogen. En deze twee heb je inderdaad altijd bij je, zullen we maar zeggen.

Colofon

De foto’s voor deze blogpost komen van pexels.com, pixabay.com en Little people Leeuwaarden.

4 gedachten over “Frisse Blik

 1. Toch leer je altijd weer wat hè! Als ik mijn omgeving l
  kijk zijn het ook de vrouwen die foto’s maken. Mijn eigen man maakt alleen functionele foto’s, als hij bv iets wil verkopen op marktplaats maar niet voor de fun.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook hier voornamelijk vrouwen, meestal de oudere. Het moet gezegd: (bijna)iedereen plaatst heel goede foto’s.
  Zelf doe ik niet mee, heb er geen geduld voor.
  In de oude albums zitten inderdaad de mooiste herinneringen, minder artistiek vastgelegd maar wel zo kostbaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Grappig, ik maak soms de meest perfecte foto’s met één hand. Vooral omdat ik mijn linkerhand vaak niet kan gebruiken neem ik de meeste foto’s met een hand. Telefoon vast, en klikken maar.

  Like

 4. “De mooiste foto’s zitten in je hoofd en de beste lenzen zijn je eigen ogen”. Dat vind ik een hele mooie. Ik wil dan ook alleen maar vastleggen wat mijn ogen zien en doe niet aan nabewerking buiten het rechttrekken van een horizon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s