Hij komt uit de tijd van de SRV wagen, de rijdende buurtsuper. waarmee de glazen flessen vla, melk en yoghurt voor jouw deur gebracht werden. Om de flessen helemaal tot aan de bodem leeg te halen had je een nuttig gereedschap: de flessenlikker. Een plastic stokje met aan het uiteinde een soort van halve maan van rubber. Het was niet zo zeer ‘schraperigheid’ maar de tijdsgeest om alles zo goed als mogelijk te gebruiken en het gebeurde op een haast mindful manier.
Daar moest ik aan denken toen ik laatst op zoek ging naar de flessenlikker in de keukenla. Omdat de boerenyoghurt van de zuivelboerderij lekker in ouderwetse glazen flessen zit en ik dus ‘alles uit de kan’, of beter gezegd uit de fles wilde halen. En ja het nuttige gereedschap gevonden en nu weer in gebruik. Als je erbij stil staat kun je leven ook aan de hand van deze ‘vergeten’ gereedschappen en dingen reconstrueren en haal je mooie herinneringen op.
Inefficient
Journalist en schrijver Arjen van Veelen schreef er een interessant boek over: Rotterdam, een ode aan de inefficiëntie. Hij kijkt terug op zijn jeugd in Rotterdam en ziet dat het leven van toen eigenlijk een soort van leven in een museum van de toekomst was. Kleine huizen zijn nu de in modieuze Tiny Houses, niet op vliegvakantie gaan, klimaatbewust de was aan de lijn drogen, lang je kleren dragen in plaats van iedere maand iets nieuws bestellen. Maar wat hem vooral intrigeert is, dat het leven van vroeger misschien nu erg inefficiënt aandoet met al die tijdrovende dingen, maar wij misschien nu met al onze efficiëntie en geautomatiseerde gereedschappen juist gehaaster en ontevredener leven en de menselijkheid bedreigd wordt. Van Veelen doet een oproep tot onbeschaamde solidariteit. Een pleidooi om elkaar niet uit het oog te verliezen. En een ode aan de ingewikkeldheid, weerbarstigheid en inefficientie van het leven.


Er zijn meer van dit soort voorwerpen uit andere tijden: de snijbonenmolen, de knijpkat, de peterseliesnijder, mattenklopper, hanenkam, kopknijpers, kamerveger met baard en de luiwagen met anker. Allemaal nuttige, handige spullen die nu (bijna) niet meer gebruikt worden en soms echt zijn vergeten.
In onbruik geraakte zaken
Dat vergeten willen de twee oprichters van het Ministerie van in Onbruik Geraakte Zaken, dat gehuisvest is in de al decennia in onbruik zijn de Schimmelpenninck-sigarenfabriek in Wageningen, voorkomen. Dichter en muzikant Laurens van der Zee en beeldend kunstenaar Robbert Kamphuis zijn de ‘refendarissen’ die het project opgezet hebben en in hun kaartenbak alles bijhouden wat in hun depot ligt opgeslagen. Het is een depot vol dingen die ooit nieuw en nuttig waren, maar verdwenen zijn onder het zand van de tijd Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken moet een museum worden, maar is het nu (helaas) nog niet.
Ouderwetse winkel
Je kunt het je bijna niet voorstellen maar er bestaat een winkel met ouderwetse spullen. De ‘Ouderwetse winkel’ van de Familie Bom in Alkmaar, sinds 1855. Je kunt het zo gek niet bedenken, of zij hebben het ook, bijvoorbeeld borstels, bezems, zeepkloppers, stijfsel, blauwsel, touwen in allerlei soorten en maten.

COLOFON
Rotterdam, Een ode aan de inefficiëntie en auteur Van Veelen in gesprek
Het Ministerie van in Onbruik Geraakte Zaken
De Ouderwetse Winkel
De titel afbeelding van de SRV wagen is van Erik Varekamp uit Mezza.
Ook nog leuk:
In het boekje T van de SRV neemt auteur Marcel Herfs je mee in het leven van de lokale SRV-man, Theo Vos (T).
Zo’n man die in een rijdende winkel de oudere mensen van hun dagelijkse boodschappen voorziet.
Zo ook T (Theo), hij rijdt met zijn ‘reuzenkoekblik’ rond in een dorp in de omgeving van het Midden-Limburgse Roermond.
Het verhaal is echter toepasbaar op elke dorpse gemeenschap, een feest van herkenning voor elke dorpeling.
Wat leuk! Het was heel herkenbaar. Ik heb je blog wederom graag gelezen.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je ! als je nog eens boekentips hebt voor aparte boeken hou ik me aanbevolen
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi blog!
Veel ouderwetse zaken komen terecht weer terug.
Nostalgische en duurzame groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn vader was zo’n man van de SRV. Inderdaad, hij deed veel meer dan alleen verkopen, zijn helpende hand bij menig oudere maakte hem ook erg geliefd bij zijn klanten. Die flesselikker heb ik zelf niet meer, maar zou een goed idee zijn om weer eens aan te schaffen! Zo’n museum zou in de toekomst leuk zijn te bezoeken
LikeLike
Pure nostalgie, leuk om te bekijken.
De flessenlikker gebruik ik voor alles wat in potjes blijft zitten, van jam tot mosterd. Een luiwagen voor de douchevloer
Verder weinig spullen van toen. Soda , hoort dat er ook bij? Een nuttig middel.
Dat het ministerie door mannen is opgericht is grappig: zij hoefden niet met borstels e.d te werken. 😁
LikeGeliked door 1 persoon
De ‘Ouderwetse winkel’ van de Familie Bom in Alkmaar, sinds 1855, heb ik enkele jaren geleden bezocht toen wij in Alkmaar op bezoek waren. Een geweldige winkel waar ik mijn verstand heb staan te verkijken, wat zij allemaal in hun assortiment hebben. De flessenlikker staat hier gewoon op het aanrecht, blijft superhandig!!
LikeLike