Geplaatst in Post

Inzepen voor een schone wereld

Lekker soppen met een ouderwets stuk zeep. Met een heerlijk geurend rond, vierkant of ovaal stuk of een simpel rechthoekig blok. Sommige zijn met een opdruk, andere met bloemen, zaden, kruiden of olijfolie. Sinds enige tijd gebruik ik ze (weer) in plaats van vloeibare handzeep, shampoo, doucheschuim en gezichtsreiniger. Zo bespaar ik dubbel plastic op verpakking en inhoud. Dus geen plastic flessen en geen toegevoegde microplastics. Puur natuur voor een schone wasbeurt en wereld.

Vroeger kende je niet beter. Er lag bij iedere wasbak een stuk zeep, je gaf de mooi naar lavendel, magnolia of andere bloemen reukende zeep cadeau aan oma en voor op reis was er een handig meeneem doosje. Onder de douche was het soms wel een gevecht als de zeep uit je handen gleed. Alleen voor je haar was er wel al shampoo in flessen en voor in bad badschuim, maar vloeibare handzeep, douchemousse, gezichtsschuim, nee dat was er niet.
Maar vanwege het gebruiksgemak, de mode en het enorme aanbod gingen we in de loop van de tijd dan uiteindelijk allemaal massaal aan de doucheschuim, vloeibare handzeep en verdwenen de mooie zeepjes uit het schap.

Nu steeds meer bekend wordt over de verschrikkelijke plastic soap in de oceanen wil ik graag mijn steentje bijdragen aan, daar waar kan, minder gebruik van plastic. Dit kan al met de kleinste dingen. Daarom ben ik dus overgestapt op de zeep en de ‘bars’. Want zo heten de stukken zeep die eigenlijk geen zeep zijn voor het wassen van haar, gezicht en body. Maar natuurlijk liggen ook echte stukken ‘ouderwetse’ zeep in huis. Allemaal biologisch, vegan, natuurlijk 100% plasticvrij, vrij van palmolie én handgemaakt in Nederland.
En voor zowel de bars en de zeep geldt, ze zitten in kartonnen doosjes of papier. Dus de verpakking is ook duurzaam. En de producten gaan altijd langer mee dan traditionele in plastic verpakkingen.
Het bevalt mij erg goed, in begin moest ik nog even wennen bij het haren wassen, maar alle zeep schuimt goed, ruikt lekker en wast grondig. Goed voor mij en de wereld.
Met wat zepen jullie je in?


Je handen wassen in onschuld

Hey,

waar komt de zeep vandaan

Loesje

Favoriet

De echte Franse (Marseille) en de olijfolie-zeep uit Italië zijn overigens mijn favoriet. Vanwege hun geweldige geur, kleuren en vormen maar natuurlijk ook omdat je zo een stukje France of Bella Italia in je handen hebt.
Maar ook de zeepjes van HelemaalShea , Het Zeeplokaal, ZJI Sea Wellness en Happy Soaps zijn tof. En voor de gezichtsbars kies ik Nivea of Foamie.

Think outside the bottle

WEETJES: 
Verreweg het meeste plastic, bijna 40% wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal.
Aan veel verzorgingsproducten worden micro- en zelfs nanoplasticdeeltjes toegevoegd. Dat zijn piepkleine deeltjes die via het doucheputje in het riool en uiteindelijk in zee terechtkomen.
Volgens het Wereld Natuurfonds verdwijnt er per uur een hoeveelheid plastic in zee waarmee 11 Olympische zwembaden kunnen worden gevuld. 
 

TIP:
Scan met de gratis app Beat the Microbead van de Plastic Soup Foundation, de streepjescode van je shampoos enz. en je kunt meteen zien of er microplastics in zitten.  


     

Eén brok

Misschien wel één ‘druppeltje’ op de gloeiende steen maar mij bevalt het ouderwets zeepsoppen zonder plastic best. Het schuimt lekker, ruikt heerlijk, is heel duurzaam (je doet er echt veel langer mee) en ik vind de zeepjes ook nog mooier in de badkamer passen dan al die lelijke plastic flessen. Zo heb je leuke schaaltjes met bamboehout om ze neer te leggen en voor het glijprobleem onder de douche is er ook iets ‘ouderwets’ bedacht, een stukje koord om ze op te hangen.
En als je op reis gaat, er zijn ook weer handige meeneem doosjes te koop en de bars wegen veel minder dan de flessen.

COLFOON
De foto met de Franse /Marseille zeepjes is uit een Libelle.

3 gedachten over “Inzepen voor een schone wereld

  1. Mooi blogje! Hier ook geen plastic meer, alleen blokken zeep. Ik heb nog steeds een voorraadje Aleppozeep (nog gekocht voordat we uit NL vertrokken), want ik krijg vaak ‘resten’ zeep uit de winkel waar ik werk: ook op basis van olijfolie, een Deens merk, deels in Griekenland vervaardigd. Ik heb in de badkamer maar 1 stuk zeep liggen en daar doe ik alles mee: gezicht, lijf en haar. Volgens mij is het commercie om ‘haarzeep’, ‘gezichtszeep’ enzovoort apart te gebruiken… 😉 Zo’n zelfde blokje ligt ook in de keuken, en thats it.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik ben altijd zeep blijven gebruiken, stukken dan. Ik heb altijd Vionlia tres chic zeep, die doet mij altijd aan mijn oma denken die een la vol had tussen de zakdoekjes. Die waren van stof en werden gewassen. Misschien moeten we daar ook weer op over gaan…. De Marseille zeep heb ik onder het laken in bed liggen, zou helpen tegen gewrichtsklachten. Waarschijnlijk een fabel, maar wie weet helpt het……☺

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s