Geplaatst in Post

Lazy Sunday Afternoon gedachten

Op deze regen en stormachtige zondag luister ik ik naar Sunday Afternoon van Alain Clarke. Een mooie song over echt met elkaar praten, naar elkaar luisteren, Old School Communication. Daarbij moest ik denken aan een blog die ik eerder schreef Message in a bottle. Graag deel ik deze nog eens met jullie.

Genieten van de mooie dingen van het leven, de mensen om je heen, de omgeving en echt bewust gelukkig zijn: dat zou ik zelf vandaag op een briefje schrijven als mijn message in a bottle. In deze blogpost schrijf ik over hoe ik mijn leven bewuster wil vereenvoudigen en een beetje anders wil inrichten. Het zal gaan over ‘kijken met een frisse blik’ ‘meer met minder’, ‘niksen’, ‘ruimte maken’ maar vooral heel veel over blij zijn en genieten.

Flessenpost

In juli 2019 deed het jeugdjournaal onderzoek wie weleens flessenpost gevonden had: van de 4145 stemmen was het een klein percentage van 13,2% dat bevestigend antwoordde. Maar het grote merendeel vertelde dat ze het wel super ‘vet’ zouden vinden. 

Flessenpost werd in vroegere tijden door zeelieden meestal als uiterste noodkreet gebruikt in de hoop dat de fles ergens zou aanspoelen. Vaak zat in de fles een laatste mededeling of wens voor de familie. 
Nu hebben de ruimtesondes Voyager 1 en 2 een ‘Voyager Golden Record’ bij zich, dit wordt gezien als ‘a message in the bottle’: berichten die niet geadresseerd zijn aan een specifieke ontvanger. Men hoopt dat de plaat ooit door een buitenaardse beschaving gevonden wordt.

“Just a castaway, an island lost at the sea, ….
Rescue me before I fall into despair,
I’ll send an SOS to the world 
I hope that someone gets my Message in a bottle”
The Police

Old school communication

We sturen al lang geen flessenpost meer, schrijven geen brieven meer. In plaats daarvan zenden we Whats Appjes en posten op Facebook en Insta. Dagelijks worden we overspoeld met veel berichten, meldingen en andere pings en zijn geneigd meteen te reageren. Vaak doen we dat ook, omdat het zo makkelijk en zo praktisch is … je krijgt gelijk antwoord en weet wie de afzender is … onze communicatie is snel, vluchtig en berichten worden meestal niet meer met aandacht en zorg geschreven. Op Instagram verdwijnen ‘stories’ na 24 uur! 

Communiceren betekent letterlijk vertaald ‘met elkaar verkeren’. Door onze mobiele en digitale communicatie (Voor de “what about you?” vragenstellers: ik besef dat ik zelf met het schrijven van deze blogpost daaraan meedoe) is het echte contact met je omgeving anders, minder geworden. Brieven schrijven, gesprekken voeren, naar elkaar luisteren: Vragen ‘Wat bedoel je daarmee’ en ‘Waarom‘ stellen we steeds minder. Tegen de snelheid waarmee iets ‘getwitterd’ of gepost is, kan geen pen op… 

Offline is the new luxury


Eigenlijk vreemd dat we het uitzetten dan wel het bewust niet gebruiken van iets waar we vaak honderden euro’s voor betaald hebben als luxe bestempelen. Maar het geeft inderdaad rust en dat is blijkbaar luxe in tijden waar we altijd bereikbaar (moeten) zijn, onmiddelijk reageren en constant aan het communiceren zijn. Het kost ons moeite om eerst even stil te staan, te wachten, nadenken en nog een keer lezen voordat we op send drukken. Dan maar toch de telefoon vaker opbergen en uitzetten?
Daar zijn zelfs ‘luxe’ hulpmiddelen voor zoals de Socialboxeen handgemaakte ­mooie houten box van walnoten- of essenhout die je op een vriendelijke manier uitnodigt om je telefoon even weg te ­leggen.

De telefoon is onze vaste ‘mobiele’ begeleider geworden, dag en nacht: ligt naast ons bed (voor noodgevallen), we staan er mee op (handige wekkerfunctie), gebruiken het aan tafel, bij het werk, in de keuken (voor de lekkere recepten), tijdens wandelingen (voor de foto’s) en tussendoor op talloze momenten om ‘even’ iets te checken. 

Omdat een nieuw jaar uitnodigt om met een frisse blik te kijken:  Van minder maar beter! Beginnen met kleine stappen met kleine dingen…

Ik start met mijn smartphone gebruik: met minder online en meer old school communiceren. Het zal niet meevallen maar ……
Misschien om te beginnen op een lazy zondagmiddag vragen “Won’t you let me sit here, my friend and share some words with you?” zoals zanger Alain Clarke in zijn song Sunday Afternoon heel mooi zegt:

Can we have a conversation? Can we have a heart-to heart? Old-school-communication
Let’s stand two feet apart
Can we have a real connection?
Look each other in the eye
So nice to meet you , hello how are you? Goodbye”

3 gedachten over “Lazy Sunday Afternoon gedachten

  1. Best aardig
   Vooral minder telefoon (dat is ook de reden waarom nu pas reactie)
   Ik probeer het online zijn (zoveel als mogelijk ) op twee vaste tijden per dag te beperken en tussendoor uit te zetten of weg te leggen
   En meer te bellen dan te mailen of te appen
   En meer boeken te lezen, muziek te luisteren en van het buiten zijn te genieten
   Moet wel zeggen dat het stukken beter lukt sinds ik definitief niet meer werk, daar had ik de telefoon echt voor nodig

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat laatste kan ik me heel goed voorstellen ja. Maar goed bezig hoor! Voor mij werkt het ook zo. ’s Morgens even berichten lezen, ’s avonds nog een keer, en tussendoor: klep dicht (van mijn laptop) en op de telefoon heb ik ook alle geluiden en badges (die continu je aandacht vragen) uit staan. Ik bepaal zelf wel wanneer ik reageer… En verder inderdaad net als jij: lekker lezen, muziek luisteren en/of van buiten genieten… Dat zouden meer mensen moeten doen… 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s