Geplaatst in Recept

Sinaasappelmarmelade met peper

Warme knapperige toast met een beetje boter (die wegsmelt) en een dot sinaasappelmarmelade. Dat is mijn favoriete ontbijt op de zondag.
Omdat sinaasappelen super lekker zijn en nu ook bloedsinaasappels verkrijgbaar zijn, probeer ik een nieuw recept uit met nog wat extra pit: zwarte pepers.

Ingrediënten

  • 6 verse sinaasappels of
    3 sinaasappels, 1 citroen en 1 grapefruit
  • 200 gr suiker
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 ltr water
  • 400 gr geleisuiker
  • 2 jamglazen

Bereiding

Sinaasappels (citrusfruit) goed boenen en wassen, in kwartjes snijden en met de schil in dunne schijfjes of fijne streepjes snijden. Verwijder alle pitten en doe de sinaasappels in een kom. Strooi de suiker erover, voeg de peperkorrels toe en meng alles goed door elkaar. Voeg dan het water toe en laat het mengsel overnacht in de koelkast staan.
Giet het de volgende dag in een pan en voeg de geleisuiker toe. Vervolgens alles bij lage temperatuur koken. Giet de marmelade in (schone) glazen, sluit deze goed af en zet ze 5 minuten omgedraaid neer. Voor openen eerst laten afkoelen.

Tips

Je kunt deze marmelade maken van iedere soort sinaasappels. Maar liever niet van fruit dat al lang op de fruitschaal gelegen heeft. Fruit ademt door de schil heen, en zeker als het lang bij kamertemperatuur gelegen heeft zal het sap veelal verdampt zijn.
Bloedsinaasappels hebben extra veel smaak en geven wat extra kleur aan de marmelade.
Hou je van wat zuurdere en iets bittere smaak, gebruik dan de citroen en grapefruit.

Over bloedsinaasappels

Ik ben fan van bloedsinaasappels, ook wel wijnsinasaappels genoemd. Deze bijzondere sinaasappels met rood (bloedig) vruchtvlees en donkere schil zijn alleen maar van december tot april verkrijgbaar en ook (helaas) niet overal. Dat ze alleen in deze beperkte periode te koop zijn heeft met kou te maken. Ze komen namelijk uit bepaalde gebieden in Spanje en ook Italië waar het s’nachts behoorlijk koud is en overdag warm, waardoor een antioxidant aangemaakt wordt dat ze rood kleurt. En hierdoor zijn ze ook nog eens bijzonder gezond.



Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s