Geplaatst in Bijzondere momenten, Boeken, Quote

Kompas voor het leven

Het is begin november, de bladeren vallen en deze week was het Allerzielen, de dag waarop we onze dierbare doden herdenken. Nu denk ik vaak aan mijn overleden vader maar deze week was ook zijn sterfdag, al weer jaren geleden. Dit jaar zou hij 105 zijn geworden.
Toevallig (?) las ik juist op deze dag een artikel over het boek “Als ze maar gelukkig worden. Wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen?” van psycholoog Marilse Eerkens. In het boek roept zij ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel.
Opvoeden gaat volgens haar over de vorming van een mens. Wie waarde hecht aan deze vorming zal daarover moeten nadenken schrijft zij.
Aan de hand van vijf opvoeddoelen laat Eerkens zien hoe kinderen kunnen worden voorbereid op de toekomst en op een vreedzame en democratische manier leren samenleven in onze steeds complexere maatschappij:

  • een goed ontwikkeld vermogen om empathisch te zijn
  • het vermogen om kritisch en zelfstandig te denken
  • maatschappelijke betrokkenheid en kennis van onze maatschappelijke waarden
  • veerkracht en doorzettingsvermogen
  • het vermogen om creatief te zijn in doen en denken

Met veel liefde en dank moest ik aan mijn vader denken. Het waren namelijk deze waarden die hij aan zijn kinderen doorgaaf. Misschien net iets anders verwoord maar met dezelfde strekking en doel. Hij leefde ernaar en drukte ons op het hart dat dit het belangrijkste was in goede en slechte tijden.

Ze waren en zijn nog steeds een kompas in mijn leven. En hulp om mijn eigen koers te varen.

Ik ben er dankbaar voor en geef deze graag door aan mijn dochter en kleinkinderen.

Het boek verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij. De foto en quote hierboven is van Ariena Ruwaard.

7 gedachten over “Kompas voor het leven

  1. Ik had helaas niet zulke goede ouders, maar probeer deze waardes zelf na te leven en ook door te geven aan mijn kinderen. Het valt overigens niet altijd mee als je een rot opvoeding hebt gehad, maar het is mogelijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s