Geplaatst in Post

Hoofdzaken

Ik hou van hoedjes. Maar heb eigenlijk geen lef genoeg om ze te dragen. Nou ja wel bij mooi weer dan zet ik mijn witte stro zonnehoed of mijn zonneklep en in de winter tegen de kou gebreide mutsen en baretten op mijn hoofd. Maar zoals men het 100 jaar geleden deed, nee dat durf ik niet.
De mooiste hoeden vind ik overigens ook de modellen uit de jaren 20/30 van de vorige eeuw. Ja toen droeg iedereen een hoofddeksel op straat, de boulevard, de tuin en op het strand. In de winter uit stof of vilt, in de zomer uit stro.

Mode

Deze zomer zie je gelukkig meer hoeden, petten en caps dan andere jaren. Linnen vissershoedjes, baseballpetten, zonnekleppen en stro/zonnehoeden (vooral op het strand). Er is keuze zat: design, stoer, chic, hip en elegant. Het is blijkbaar weer in de mode als je de trendsetters, influencers en moderedacteuren moet geloven. En misschien zet deze trend echt door en durf ik dan ook een mooi gek hoedje op te zetten. Ik kijk er naar uit…

Met leuke hippe benamingen zoals bucket hat, fluffy hat, flaphoed en vissershoedje worden ze in vele kleuren en materialen aangeprezen.

Block de zon

Hoedjes en petten bieden de allerbeste bescherming tegen zonnestralen. Hoe breder de rand van de hoed hoe meer schaduw. En petten of hoeden beschermen dan ook je nek, mits je ze (petten) achterstevoren opzet of ze (de hoeden) wat groter formaat hebben.

Een hoed is een type hoofddeksel. Een hoed heeft vaak, maar niet altijd, een rand. Zowel mannen als vrouwen kunnen een hoed dragen. De hoed voor vrouwen is doorgaans kleuriger en gevarieerder van vorm. Een hoed kan gedragen worden • als bescherming tegen weersomstandigheden, • als versiering, • om een kaal of kalend hoofd aan het zicht te onttrekken, • als hoofdbedekking in kerken, • als kenmerk van een groepsidentiteit en • om een bepaalde stand of formele functie aan te duiden.Wikipedia (NL)

Vandaag heb ik een hoed gekocht
bij de kringloop in de stad.
Manlief heeft hem uitgezocht,
we lopen naar het zebrapad.

De auto’s blijven netjes wachten,
we worden hier en daar gegroet.
’t Is of ze ons heel hoog achten,
komt dat nu allemaal door die hoed?

We worden vorstelijk benaderd,
“mevrouw, meneer, wat kan ik voor u doen?”
Een keurige man knikt en buigt waardig,
ik waan me in de tijd van toen.

‘k word geholpen in mijn jas,
deuren gaan voor me open,
men draagt voor mij de grote tas,
vraagt; “zal ik met u meelopen?”

Ik heb de hele dag genoten
van de aankoop van die hoed.
Dat die maar 50 eurocent kostte
vervult me met een opgelicht gemoed.

En nog even wachten: op de 2dinsdag in september dan zien we natuurlijk zoals ieder jaar weer de gekste exemplaren tijdens de hoedjesparade met Prinsjesdag.

4 gedachten over “Hoofdzaken

  1. Ik draag een pet in de tuin of soms bij heet weer op de fiets. Alleen moet ik hem dan niet ergens af moeten zetten, want mijn haar ziet er niet uit, haha. Prachtige foto’s zeg, die sfeer ook op die foto’s, geweldig! En als je het gedicht leest, snap ik dat je een hoed op wil….☺

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s