Geplaatst in Post

Luistervink

De laatste maanden ben ik de wereld van de podcasts ingedoken. Luisterend naar een podcast is een fijne manier van infotainment. Er zijn de hele dag door wel momenten waarop je een podcast kunt luisteren. En er is ook zeker meer dan voldoende aanbod. Toen ik ermee begon wist ik niet hoe groot de keuze in het assortiment van podcasts is. Zoals Apple Podcasts in de Apple Store schrijft:

“Ontdek audioverhalen die entertainen, informeren en inspireren. Ontdek shows waar je dol op bent, van entertainment en comedy tot nieuws en sport.
Stream miljoenen shows, van de grootste namen tot de beste onafhankelijken.”

Oh jee miljoenen, hoe selecteer je dan ? Ik beperk me gewoon tot podcasts van (mij) bekende namen, thema’s en genres die mij interesseren en af en toe snuffel ik aan iets nieuws. Het is lekker ontspannend, heel anders dan lezen en het maakt mij aan het glimlachen zoals de Podcast ‘MarcMarie (Huijbregts) & Aaf (Brandt Corstius)vinden iets’. Iedere donderdag recenseren zij iets, van vloerbedekking tot make-up, van Willem-Alexander tot het kapitalisme.
Het leuke van een podcast is ook dat je de aflevering ook op andere dagen en momenten kunt beluisteren.

Wat is een podcast eigenlijk?

Zoals gezegd de keuze is reuze. Spannende reportages, waargebeurde verhalen, gemiste radioprogramma’s en discussies over de meest uiteenlopende onderwerpen voor bijna elk interessegebied is wel een podcast te vinden: van (nieuws)trivia tot fantasykaartspellen, van filosofie tot misdaadmysteries en van tuinieren tot blokfluiten

Podcasts bestaan sinds 2004 en groeien nog altijd gestaag in populariteit.

Een podcast (spreek uit: potkast) is een soort on demand radioprogramma. Het is een mp3-audiobestand dat je streaming luistert of per aflevering downloadt. Door te downloaden kun je de podcast op elk gewenst moment afspelen, zonder internet en zonder verstoring. Je kunt het op je computer of smartphone beluisteren waar en wanneer je maar wilt, bijvoorbeeld tijdens het afwassen, hardlopen of in de auto. 

Qua vorm verschillen ze nogal, maar in de meerderheid lijken ze nog het meest op een (praat)radioprogramma. Veelal zijn twee of meer mensen met elkaar in gesprek, maar ze kunnen ook bestaan uit een monoloog. Sommige zijn low budget hobbyproducties, andere zijn zeer professioneel opgenomen.

Podcasts verschijnen bijna altijd in serievorm: periodiek (bijvoorbeeld elke week of elke paar dagen) komt er een nieuwe aflevering beschikbaar. Je kunt je er ook op abonneren. Nieuwe episodes worden dan automatisch opgehaald.

Bewerkelijk

Sommige podcasts zijn low budget hobbyproducties, andere zijn zeer professioneel opgenomen in een echte radiostudio met alle technische snufjes. Overigens is aan het maken van een goede podcast best wat werk verbonden. Dat las ik over ‘De goudschat van Serooskerke’, Hoe een goudschat uit de Tachtigjarige Oorlog een Zeeuws dorp stikjaloers maakt. Een hele leuke zesdelige podcast die dichtbij huis speelt.

Gedegen onderzoek, muziekfragmenten selecteren en interviews afnemen gingen vooraf. De twee maaksters Lieke Malcorps en Ieke Schout pluisden ’t een en ander uit en maakten er een hele interessante reeks van.

De podcast haalt twee spannende verhalen uit de vergetelheid, over Zeeland in de Tachtigjarige Oorlog en over Serooskerke anno 1966. Nog steeds zijn de inwoners argwanend, vertelt een voormalige burgemeester van Veere. Als er werkzaamheden zijn in de Zeeuwse klei, rijst al snel het vermoeden dat men een schat op het spoor is.

En verder ….


2 gedachten over “Luistervink

  1. Om een of andere reden ben ik mee op kijken & lezen ingesteld dan op luisteren. Ik luister graag naar muziek (binnen), en naar de geluiden van de natuur buiten. Vroeger luisterde ik ook graag naar Radio1, maar ik ben het verleerd, denk ik…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s