Geplaatst in Post

Papier hier

Wat was ik bij begin van het schooljaar gelukkig met de nieuwe agenda, de schriften, en pennen. Maar ook met het nieuwe boek in de bieb dat je had gereserveerd had.
Nu is het het tijdschrift dat in de bus valt dat mij dat blije gevoel geeft. En zeker ook de nieuwe boeken (met de mooie papieren boekenlegger die je erbij krijgt) en niet te vergeten mooie kaarten met teksten en leuke afbeeldingen. Boekenwinkels zijn voor echte snoepwinkels, waar ik uren in kan vertoeven.


Je raadt het al, ik ben een echte papierliefhebber.
Dit voorjaar ben ik ook begonnen met een plakboek voor mijn brightsightblog. Voor de seasidesblog gebruikte ik al een opschrijfboekje. Voor beide blogs heb ik een papieren bulletjournal/agenda voor de planning van beide blogs. Allemaal van papier net als mijn leesboeken.
Een e-reader heb ik overigens nooit gebruikt. Het enige wat ik dus wel digitaal doe is bloggen. Maar de voorbereiding doe ik dus helemaal op papier.
En dan nu maar een blogje over mijn liefde voor papier…

Is dit geen plaatje van mooi papierwerk? Een handgeschreven gedichtje versierd met lieve kleurijke tekeningen. Het is een gedicht gemaakt door AVINAYA, 10 jaar, in de workshop Zelf gedichten maken van School der Poëzie.

Enjoy boekje


Dit jaar ben ik dus ook begonnen met het maken van een plak/schets/schrijfboek voor mijn Brighsigtoflife blog. Ik noem het mijn enjoy boekje. Wat staat er in? Blog-ideeën, favoriete boeken, films, leuke quotes, lekkere recepten, allemaal met tekeningetjes, afbeeldingen, leuke plakbandjes en stickers. Het is geen bulletjournal in de letterlijke zin met allerlei jaar/maand of dag lijstjes maar meer een kleurrijk bewaardoosje in schriftvorm voor mijn blog. Ik knip, plak, scheur, teken, schrijf er van alles in op. Liefst zou ik die prachtige echte kalligrafie letters met mooie krullen schrijven maar dat lukt me (nog) niet.
Overigens zijn de hippe bulletjournals echt een rage. Op Instagram, Pinterest en in de boekenwinkels zijn ze in grote variëteit in kleur, opmaak, formaat, kwaliteit en zeker ook prijs te vinden. Er zijn zelfs hele tutorials voor beginners en gevorderden om zo’n journal op te zetten en in te vullen.
Terzijde: Wel opvallend dat bij deze video’s heel vaak gesteld wordt dat het niet om de schoonheid gaat maar om je eigen creativiteit en inspiratie. Terwijl er de meest perfecte tekeningen te zien zijn.
Neem eens kijkje op pinterest voor wat voorbeelden.

Ik verheug me iedere keer weer als ik mijn spulletjes klaar zet om aan mijn enjoy -boekje te werken.

Hoe het komt? Misschien omdat je er langer over doet om iets op te schrijven, omdat het rust geeft om een schrift van mooie tekeningen en plakwerkjes te voorzien. Je bent geconcentreerd bezig zonder gestresst te raken. Het ontspant, maakt blij. En het is minder vergankelijk dan een vluchtige post op social media.

Het schijnt oveerigens zo te zijn dat handwerkjes zoals breien, borduren, haken, pottenbakken, kleien maar ook tekenen en schrijven met de pen ons veel brengt:

Het vertraagt in een haastige wereld.
Het leert geduld, doorzettingsvermogen en uitgestelde bevrediging.
Het houdt ons eerder actief dan passief.
Het vereist een investering van tijd en energie. En je kunt ook genieten van het proces zelf. Tevredenheid zit zowel in het werk als in het resultaat.
Het verplicht ons te accepteren dat perfectie een illusie is, maar dat iets bruikbaars en aantrekkelijks niet foutloos hoeft te zijn.
Het herinnert ons eraan dat iedereen in staat is tot iets creatiefs. 

En niet onbelangrijk: 
Niemand wordt geboren met de vaardigheden van een ambachtsman, en het is geen magie. Maar met oefening, passie en tijd kunnen we iets nuttigs en moois creëren.
 (Vrij vertaald uit Maximum Gratidude MinimalStuff ) 

Houden jullie ook zo van papier werk ?


Foto door Tirachard Kumtanom op Pexels.com

7 gedachten over “Papier hier

 1. ‘Wie schrijft die blijft’ is van oorsprong een spreekwoord wat betekent dat je boekhouding op orde moet zijn. In een andere context wordt er vaak bedoeld: wie schrijft, die blijft in beeld. Ik heb het eerste nodig gehad toen we een bedrijf hadden, maar nu gebruik ik het met veel plezier in de andere context. Wie schrijft, die blijft!
  Wederom graag gelezen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuk idee, zo’n plakboek. Of het nu voor je blog is, of voor iets anders. Het hoeft inderdaad niet meteen heel fancy een perfect bullet journal te zijn, maar gewoon: knippen, scheuren en plakken wat jou aanspreekt. Ik ben overigens vanuit duurzaamheidsoogpunt, of hoe je het ook noemen wilt, niet meer ‘van het papier’. Ik probeer zoveel mogelijk digitaal te doen, en ontvang dus ook geen kranten, tijdschriften of andere papieren dingen. Ik teer nog wel, voor collages, op een stapel oude Happinez en Flow-magazines. Maar zijn die ‘op’, dan koop ik geen nieuwe meer. Hoe leuk het collage maken ook is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je voor je reactie. Ja vanuit duurzaamheidoverwegingen misschien wel beter om geen papieren boeken enz te hebben oaan te kopen. Maar laatst las ik wat al de servers en data centers aan energie slurpen dus ik weet het ook niet zeker. En ik geniet zo van de boeken kaften, de opmaak, kleuren, lettertypes enz. en lees veel liever een boek dan met de reader.

   Geliked door 1 persoon

 3. Lezen doe ik ook nog in echte boeken. Ik heb nooit een e-reader geprobeerd en ben niet van plan dit ooit te gaan doen. Geef mij maar echt.
  Mijn blog plan ik nooit op papier. Het rolt er meestal zo uit.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s