Geplaatst in Post

Spijker-goed

Een groene spijkerbroek? Nee, niet in een groene kleur maar wel groen wat duurzaamheid betreft. Al een aantal jaren probeer ik zoveel als mogelijk duurzame kleding te kopen. Duurzaam wat productie, energie, herkomst, arbeidsomstandigheden en kwaliteit betreft. Gelukkig is er steeds meer kleding te koop met een vinkje op een, twee of alle duurzaamheidcriteria.
Maar in tegenstelling tot food waar ik ook bewust voor lokaal kies ligt dat bij kleding een stukje ingewikkelder.

Daarom was ik ook aangenaam verrast door mail over de nieuwe spijkerbroeken-collectie van een grote kledingketen.
Wat ik daaraan zo mooi vind is, behalve dat de broeken duurzaam gemaakt worden, dit ook in Europa met Europese ‘ingrediënten’, zoals de klinknagels uit Duitsland, garen uit Hongarije en Roemenië, ritsen uit Polen en stoffen uit Italië gebeurt.
Natuurlijk is dat een ruim begrip voor lokaal, maar ik vind dit toch om verschillende redenen beter dan Vietnam of China. Dus wat het transport, de controle op de arbeidsomstandigheden en de duurzaamheid, en zeker ook wat betreft de transparantie van de gehele keten.

Zeeuws


Grappig is dat ik jaren geleden, toen duurzaamheid en lokaal nog lang geen hype was, samen met een bevriende ondernemer onderzoek gedaan heb naar de mogelijkheid om een Zeeuwse spijkerbroek te ontwerpen en te laten produceren. De klinknagels zouden dan de vorm van een Zeeuws knopje (knipoog naar de kledingdracht) hebben, de stof moest een mix met linnen worden (wordt veel geteld in Zeeuws-Vlaanderen) en de productie zou ook lokaal gebeuren met inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Helaas is het ons niet gelukt om dit voor elkaar te krijgen maar het was een tof plan.

Misschien dat ik daarom extra blij ben met het nieuwe groene spijkergoed.

Wie meer wil weten kijk maar eens op Jeans made in Europe
En misschien is het pure marketing, maar mij spreekt de slogan “BUY BETTER. WEAR FOREVER. Hoe langer je jouw duurzame jeans draagt, hoe mooier hij wordt.” wel aan. Want hoe groen en lokaal ook, belangrijk is om zo lang mogelijk met je kleren te doen.

Een gedachte over “Spijker-goed

  1. Het is sowieso duurzamer als al het materiaal uit de EU komt. Het hoeft dan in ieder geval niet meer hierheen te vervoerd te worden. Ik koop ook alles zo duurzaam mogelijk waar het kan. Als ik al iets koop.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s