Geplaatst in Recept

Toffe peer cake

Voor het weekend of door de week: een plak lekkere zelfgebakken cake smaakt altijd. Ik hou heel erg van peren en van koffie dus toen ik het recept van deze koffie-perencake zag, wist ik gelijk dat moest het worden.
En wat vinden jullie? Eigenlijk is deze toffe peer variant toch te mooi om op te eten.

Ingrediënten

  • 3 conference peren
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 220 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 zakjes cappuccinopoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 *C.
Schil de peren, laat de steel eraan zitten. Klop de boter, suiker en eieren 5 min luchtig. Voeg daarna de bloem, het bakpoeder en het cappucinopoeder toe aan het beslag. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Verdeel het cakebeslag in de vorm.
Zet de peren rechtop in het beslag met de steeltjes naar boven.
Bak de cake in circa 75 minuten gaar.
Prik met (saté) prikker in de cake, blijft er niets aan de prikker zitten is de cake gaar.
Laat de cake afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt.

Tips

Serveer de cake met slagroom, vanillesaus of warme chocoladesaus.
Dit recept is super goed te variëren. Wil je een andere koffiesmaak kies je een ander koffiepoeder zoals karamel. Voor een andere kleur voeg je een theelepel cacao toe.
Je kunt ook niet te lang gekookte stoofpeertjes gebruiken voor een andere smaak.

Over peren

Liefst koop ik mijn peren direct bij de boer. En dat kan hier in Zeeland op heel veel plaatsen, want Zeeland is een echte fruitprovincie met 500 actieve fruittelers en 4000 hectare aan boomgaarden. Naast appels en peren worden in Zeeland ook pruimen, kersen, rood fruit, zwarte bessen en innovatieve kiwibessen verbouwd. Onze provincie is een van de oudste fruitteeltgebieden van Nederland. Al in de Middeleeuwen werd hier fruit geteeld. De fruitbomen doen het goed in de Zeeuwse klei met veel zonuren. In het voorjaar waan je je wel in het buitenland, zo uitbundig staan de fruitbomen in bloei. De peer heeft overigens terrein gewonnen van de appel: sinds 2005 worden in Zeeland steeds meer peren in plaats van appels geteeld. Met name de conference peer doet het uitzonderlijk goed op Zeeuwse bodem. Het Zeeuwse klimaat levert een grote goudgroene peer op, terwijl je in andere landen eerder kleine gele peren krijgt.Een gedachte over “Toffe peer cake

  1. Gut, dat wist ik niet, dat Zeeland zo’n fruitgebied was! En dan denk ik meteen: wat het goed doet op de Zeeuwse klei, zou het hier ook goed moeten doen, en ik heb nog een bon voor ‘iets in de tuin’…. en peren hebben we nog niet. Hm… ik ga eens nadenken! (PS: cakes bakken doe ik niet meer. Zou niet weten hoe het moet zonder suiker, boter en eieren…)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s